...sreće

Područje Dravskog blaga neotkriveni je dragulj međimurske gastronomije

Pronađi dravsko blago

Područje Dravskog blaga neotkriveni je dragulj međimurske gastronomije. Neodoljiva međimurska kuhinja čuva dugu gastronomsku tradiciju još od doba Austro-ugarske monarhije. Donje Međimurje domaćin je najsočnijim gulašima, aromatičnim „prežganim“ i „pretepenim“ juhama i tradicionalnim specijalitetima. Hrskavi zalogaji domaće, međimurske gibanice od jabuka, sira ili pak tikvica često su popraćeni mirisom svježe pečene piletine ili svinjetine, što ovo područje čini pravim rajem za gurmane.
Jedinstveni spoj lokalnih sastojaka i strastvenih kulinarskih majstora čini kuhinju Dravskog blaga nezaboravnom. Osim toga, pitoreskna sela smještena uz jezero i vino iz gornjomeđimurskih vinograda pružaju autentično iskustvo – svakako odlična i nagrađivana vina parirana uz jela od riječne ribe.
Posjet Donjem Međimurju, odnosno području Dravskog blaga nije samo putovanje kroz pejzaže, već i kulinarsko putovanje kroz srce regije. Doživite okuse koji će vas osvojiti, otkrijte tajne starih recepata i dopustite svojim osjetilima da uživaju u nezaboravnom spoju tradicije i autentičnosti.

Zanimljivosti

Konzumacija hrane koja vam se sviđa ili koja vam pruža zadovoljstvo može potaknuti oslobađanje endorfina i dopamina, poznatih kao hormoni sreće. Ti neurotransmiteri igraju ključnu ulogu u reguliranju raspoloženja i osjećaja zadovoljstva. Kada konzumirate omiljenu hranu, posebno onu koju volite, to može potaknuti lučenje tih hormona, što dovodi do osjećaja sreće, ugode i zadovoljstva. Ovo objašnjava zašto ponekad osjećamo euforiju ili dobivamo "boost" raspoloženja nakon konzumiranja nečega što volimo jesti.

Vodič za podizanje raspoloženja i doživljaja kroz hranu:

  • Korak 1

    Sjednite za stol, dajte si vremena da zaista doživite obrok. Nemojte žuriti. Pokušajte se opustiti i fokusirati na okus, teksturu i miris hrane.

  • Korak 2

    Isprobajte koncept "mindful eating" - jedite polako, uživajte u svakom zalogaju. Omogućite si da bolje osjetite okuse hrane.

  • Korak 3

    Istražujte okuse - pokušajte identificirati različite okuse - slatko, slano, kiselo, gorko i slično

  • Korak 4

    Upoznajte se s hranom, istražite o hrani koju jedete, gdje je uzgojena i kako je pripremljena. Produbite značaj svakog zalogaja

  • Korak 5

    Uživajte u hrani s dragim ljudima i stvarajte nezaboravne trenutke ispunjene smijehom, ljubavlju i zajedništvom!

Evo gdje možete pronaći gastro blago sreće i dobrog raspoloženja: