Gastronomija

Okusi Donjeg Međimurja na tanjuru: tradicionalne delicije poput Međimurskog tanjura, juha i slastice kao što je zlevanka čekaju da ih otkrijete

Obogati se Dravskim blagom 

Međimurski tanjur

Savršeno predjelo za istinske sladokusce. Ovaj tanjur nudi izbor mesa 'z tiblice, sireva s vrhnjem, namaza od čvaraka, kosane masti te međimurskih kravljih i kozjih sireva. Idealno za upoznavanje s bogatstvom okusa Međimurja.

  • Međimurska juha

    Za hladnije dane, ova juha pruža toplinu i okuse tradicije. Pripremljena na tradicionalni način, obogaćena je slatkim vrhnjem, suhim mesom i prepečenim kruhom - prava poslastica za nepca i dušu.

  • Trganci

    Popularni valjušci ili njoki od tijesta, obilno zaliveni mješavinom vrhnja i ulja, te posipani komadićima zapečenog domaćeg špeka. Ovo jelo oduševljava svakog ljubitelja tradicionalne kuhinje.

Odresci s umakom od gljiva

Kombinacija purećeg ili svinjskog odreska prelivenog bogatim umakom od gljiva, poslužena uz domaće priloge poput hajdinske ili heljdine kaše. Ovo jelo jamči spoj izvrsnih okusa i kvalitetnih sastojaka.

  • Međimurska hladna plata

    Ova plata nudi bogatstvo okusa u obliku goveđih jezika, mesa iz tiblice, domaće kobasice, trapista i slanine. Savršen izbor za istinske ljubitelje tradicionalnih okusa.

  • Međimurski rižoto

    Ukusni rižoto koji obuhvaća rižu, meso s tiblice ili buncek, bijelo vino, špek, pancetu i ricottu. Ovo jelo predstavlja spoj bogatih sastojaka i okusa koji će očarati vaše nepce.

Zlevanka

Obična ili kukuruzna, zove se zlevanka jer se početna smjesa izlijeva u posudu za pečenje.

Potrebno:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 140 g glatkog brašna
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mlijeka
  • 180 g kiselog vrhnja za premaz zlevanke prije pečenja + 5-6 žlica suncokretovog ulja
  • nekoliko žlica kristal šećera za posipanje zlevanke nakon pečenja

Priprema:

  • Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati potom jogurt i mlijeko.
  • Tada postepeno umutiti i brašno.
  • Zlevanka se izlijeva u lim za pečenje koji prethodno treba namastiti i pobrašniti.
  • Peći zlevanku u pećnici zagrijanoj na 180*C 20-25 minuta.
    Pečenu zlevanku posipati kristal šećerom i poslužiti.

Kukuruzni žganci

Tradicionalno jelo koje se poslužuje s kosanom masti, maslacem ili vrhnjem. Ova jednostavna, ali ukusna poslastica često osvaja srca onih koji traže autentičan okus Međimurja.

  • Prežgana juha s jajima na međimurski način

    Ovaj kulinarski dragulj uključuje prežganu juhu obogaćenu jajima na međimurski način. Kombinacija tradicionalnih tehnika pripreme oduševit će vaše nepce.

  • Pretepena međimurska juha sa suhim mesom (krem juha)

    Krem juha koja spaja suho meso s pretepenom juhom na način specifičan za Međimurje. Ovo je jelo koje će vas zagrijati i oduševiti svojom jedinstvenom aromom.

Svinjski medaljoni na međimurski

Svinjski file obogaćen umakom od vrhnja, donoseći spoj nježnosti mesa i bogatstva okusa ovog kraja.

  • Domaći trganci

    Ovaj tradicionalni specijalitet nudi valjuške od tijesta s jedinstvenim okusom koji će vas podsjetiti na autentičnu međimursku kuhinju.

  • Gibanica sa sirom ili jabukama

    Uživajte u sočnoj gibanici s izborom sira ili jabuka, pružajući vam slatki završetak obroka.