Hrast Lužnjak “Arpad”

Dobrodošli u Donji Vidovec, gdje priroda igra svoju posebnu simfoniju, a jedan od njenih najimpresivnijih nota je “Arpad”, kako mještani nazivaju svoj prepoznatljivi hrast lužnjak.

Smješten ispred prekrasne crkve Svetog Vida, ovaj hrast je ne samo ukras mjesta već i njegov zaštitni znak. Hrast lužnjak, proglašen spomenikom prirode 1995. godine, ističe se svojom impozantnom prisutnošću u središtu Donjeg Vidovca. Njegova stoljetna prisutnost čini ga ne samo simbolom, već i svjedokom bogate povijesti ovog kraja. Mještani s ponosom čuvaju i nazivaju ga “Arpad”. Ovaj hrast lužnjak ne samo da krasi krajolik, već podsjeća i na mudrost prirode. Legenda kaže da hrast 100 godina raste, 100 godina živi i 100 godina umire.

Ova dugovječna vrsta hrasta bilježi mnoge veterane starije od 1000 godina, što ovom posebnom “Arpadu” daje dodatnu čar i značaj. Dok šetate oko ovog prirodnog spomenika, osjetit ćete prisnost s prošlim vremenima i diviti se snazi i ljepoti ovog izuzetnog hrasta lužnjaka. Dobrodošli da doživite spoj prirode i povijesti u srcu Donjeg Vidovca.